Co všechno obsahují klíčky?

Enzymy

Klíčky obsahují až 100x více enzymů než běžné ovoce a zelenina. Enzymy řídí většinou biochemických procesů, a chemických reakcí. Díky nim také získáváme minerály, vitamíny a aminokyseliny. Naše tělo má díky nim velkou zásobu živin, které se rychle budují.

Bílkoviny

Kvalita a množství bílkovin je v klíčkách vysoká. Například klíčením se zvyšuje obsah aminokyseliny, která je pro správné fungování imunitního systému nezbytný.

Vláknina

I vláknina obsahuje velké množství vláknin. Vláknina je nezbytná, když chcete zhubnout, vláknina se v podstatě nalepí na tuky a pomocí toxikálií je vyvede z těla ven, nedovolí se jim vstřebat.

Vitamíny

Při klíčení hodně vzrůstá počet vitamínů v klíčkách. Jsou to hlavně vitamíny A, B, C a E. Když si vezmeme například klíčky mungo, tak se v nich po vyklíčení vytvoří hodně vitamínu B1 například mungo.

Esenciální mastné kyseliny

V naklíčených potravinách se zvyšuje množství esenciálních mastných kyselin. Většina z nás má nedostatek těchto tuk spalujících mastných kyselin, protože se v běžné stravě nacházejí jen v minimálních množstvích.

Minerální látky

Minerální látky navazují po dobu klíčení na proteiny, což je pro naše tělo lehčeji využitelné.

Kyseliny vs. zásady

Klíčky pomáhají tvořit naše pH, proto jsou klíčky zásadní potravinou v našem jídelníčku.

Regenerace

Klíčky urychlují regeneraci buněk, díky nim také vypadáme zdravější a mladší.