Co jsou to klíčky?

Klíčky jsou velmi mladé rostlinky zeleniny, které obsahují velké množství vitamínů a jsou plné chutí a výrazných barev. Pro tělo jsou klíčky vhodným zdrojem vitamínů a minerálů. Sami si je pěstujeme v pohodlí domova. Práce je s nimi minimální. Stačí 2krát denně zalít a mít misku v polostínu. Lze již po pár dnech sklízet lahodné, a hlavně zdravé klíčky.

Klíčky se začali používat již v 80. létech mnoha kuchaři. Tehdy byla jen rukola, bazalka a řepa. Dnes se, ale rozrostli a je jich více než 25 druhů.

Klíčky mají intenzivní příchutě.

Co je klíčení?

Jedná se o proces, při kterém probíhá řada chemických reakcí. Všechno, co semeno potřebuje k tomu, aby se proměnilo v klíček, už v sobě má. Stačí dodat vodu správné teploty. Proto je nejdůležitějším krokem namáčení, během kterého semeno vstřebává vodu. Ta prostupuje obalem do zárodku, semeno nabobtná, a nakonec z něj vyrazí klíček.

Výběr semínek

Nejdůležitější na celém procesu klíčení je výběr semínek – tady doporučuju nešetřit a koupit si semínka v co nejlepší (bio) kvalitě. Nejčastěji u nás doma klíčíme mungo fazole, čočku (zelenou i červenou), ale zkoušela jsem už i slunečnici. Dá se klíčit i cizrna, vojtěška (alfa alfa), žito, špalda, řeřicha... Zkrátka téměř jakékoliv nepůlené a hlavně NEMOŘENÉ semínko. (Pozor jen na fazole – krom munga – ty jsou za čerstva nestravitelné)