Zázračné mungo klíčky

Už jste někdy jistě slyšeli o nejznámějších klíčkách: mungo. Hlavně se používají v asijské kuchyně. V indické kuchyni můžete najít jejich stopy také dále i v africké a jihoamerické kuchyni. Klíčky munga obsahují hodně málo kalorií, což z nich činí super potravinu při dietě. Přidání mungo klíčků do vašeho jídelníčku vám zajistí příval energie, vitamínů, minerálů a cenných živin a mají opravdu skvělý nutriční profil.

 

Vitamíny v klíčkách mungo

  1. Vitamin K

Vitamín K je nezbytný pro proces srážení krve. Rovněž reguluje mineralizaci kostí a pomáhá udržet správnou hustotu kostí. Protein závislý na vitaminu K inhibuje tvorbu vápníku v krevních cévách, což snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

 

  1. Vitamin C

Antioxidační schopnosti vitaminu C chrání buňky před volnými radikály. Pokud nejsou volné radikály neutralizovány antioxidanty, připojí se ke zdravým buňkám, což způsobí jejich poškození a zánět, který vede k chronickým onemocněním. Vitamin C je také součástí kolagenu pojivové tkáně, který podporuje a posiluje kůži, chrupavky a orgány. 

  1. Železo

Železo podporuje váš imunitní systém tím, že usnadňuje růst buněk, které regulují imunitní odpověď a napadají infikované buňky. 

  1. Folát (kyselina listová)

Kyselina listová (neboli folát) je vitamin B9, který je důležitý pro vytváření DNA, výrobu a udržování nových buněk a tvorbu zdravých červených krvinek. Tyto funkce z něj dělají nezbytný vitamin pro každého z nás. Je však obzvláště důležité tímto vitamínem podporovat období růstu plodu u těhotných žen. Tyto ženy tak potřebují dostatek kyseliny listové, protože zabraňuje vzniku vrozených vad mozku a míchy, ke kterým dochází během prvních 28 dnů těhotenství. 

  1. Mangan a měď

Vaše tělo používá měď k podpoře vašeho imunitního systému, stejně jako k udržení funkcí mozku a pomoci při absorpci železa. Mangan podporuje reprodukční zdraví tím, že vám pomáhá vytvářet pohlavní hormony a také posiluje vazivové tkáně vašeho těla. 

 

  1. Vláknina

Není to jen o vitamínech nebo minerálech. Mungo klíčky jsou hodně bohaté na vlákninu.

Vláknina snižuje hladinu cholesterolu, což snižuje krevní tlak. 

Účinky na zdraví

  • Skvělý účinek na kardiovaskulární systém
  • Podporují zdraví kostí
  • Chrání zdraví očí